Nyttig.net

Hvordan holde seg frisk

God helse er svært viktig for livskvalitet, men det er ingen selvfølgelighet. Hva må du gjøre for å holde deg frisk?

helse, holde seg frisk, hygiene

Hold deg frisk: I korte trekk er god helse et resultat av riktig ernæring, tilstrekkelig trening og bevegelse, god hygiene og bekledning, tilstrekkelig søvn og hvile, positive tanker (positive omgivelser hjelper også), og unngå smittefarer.

På Olympiatoppens nettsider finner man tips om å holde seg frisk inndelt i følgende kategorier:

  • God ernæring og riktig kosthold.
  • God nattesøvn.
  • Bekledning skal være tørt, rent, varmt, svalt, avlastende, og tilpasset fottøy.
  • God personlig hygiene og godt renhold.
  • Restitusjon etter trening/konkurranse.
  • Begrense smitte-risiko.

Sunn fornuft om god helse

Dette er farlig for helsen: Røyking er fy-fy. Overvekt og fedme er en trussel mot god helse, men tynn som et stankelbein er heller ikke bra. Godteri, brus og usunn mat bør ikke være hverdagskost. Alkohol bryter ned kroppen, og narkotika og misbruk av medisiner dreper. Depresjon, stress, og angst er som gift for helsen. Dårlig hygiene kan gi sykdom.

God helse på 1-2-3: Daglig trening, bevegelse, og fysisk fostring (når man er frisk) gir deg en sterk og utholdende kropp. Frisk luft, godt inneklima er bra. Latter og positive omgivelser er like viktig som god hygiene og renhet. Tilstrekkelige mengder restutisjon og hvile, samt god og rutinert nattesøvn. Hva mer? Et godt og sunt kosthold basert på gode råvarer; hjemmelaget mat; minst mulig ferdigprodusert mat. Ikke fryse eller presse kroppen så mye at immunforsvaret svekkes.

Loggfør din helsetilstand

Det kan være nyttig å skrive ned sykdommer og plager som kommer og går. Skriv ned alt som plager deg, fra lett hoste, forkjølelse og små irriterende sår til mer alvorlige sykdommer. Skriv gjerne også ned hvilke medisiner du har brukt, hvordan kostholdet har vært, og ta med en kommentar om nattesøvn og hvile, stress, hygiene, og trening.

Denne loggen kan gi deg en bedre pekepinn på din helse enn dersom du kun bruker din egen hukommelse.

Tips: Del loggen inn i avsnitt, for eksempel ett avsnitt for hver måned, med månedsnavn og årstall som overskrift på hver avsnitt. Da blir det mer oversiktlig å se tilbake i loggen. I måneder du holder deg helt frisk bør du også skrive om din helsetilstand.

Din helse og personlig økonomi

Det er gjerne slik at det er en sammenheng mellom personlig økonomi og helse. Hvis man har dårlig økonomi vil det også være en risiko for at dette påvirker helsen. Stor gjeld, ubetalte regninger, krevende økonomiske forpliktelser - alt dette kan medføre farlig stress som får konsekvenser for helsetilstanden.

Det er også fra et helsemessig perspektiv derfor viktig å ha orden i pengesaker. Sørg for at din livsstil du fører kan forsvares med din inntekt og formue. Hvis forbruket er større enn de pengene man har til rådighet, vil de økonomiske problemene til slutt komme, som i sin tur kan medføre bekymringer, helseproblemer og sykdom.

Dersom du ønsker bedre kontroll over pengene eller å tjene mer finnes det her noen gode tips om penger og økonomi.

Når man har blitt syk

Diagnose og behandling: Dersom man har blitt syk må en diagnostiseres av lege. Deretter kan man starte eventuell behandling av sykdommen.

Unngå smitte: Det er også viktig å ta forhåndsregler for ikke å smitte andre.

Begrense formtap: En sportsutøver ønsker å opprettholde god form, slik at han/hun ikke taper styrke og utholdenhet på å være syk. Dette er ikke alltid mulig, men man kan uansett begrense formtap ved visse forhåndsregler. Dersom man har feber bør man ikke trene, og vent noen dager etter feberen har forsvunnet før du begynner igjen med lett trening. Man kan trene på andre ting også når man er syk, slik som konsentrasjon eller mentaltrening som er viktig i alle fleste idretter.

Hvordan få mer energi

Energi - Hvordan få mer energi og overskudd

Mirakelkuren for mer energi kalles søvn. I tillegg finnes det flere faktorer som spiller inn på hvor mye energi og overskudd du har.

Slanking og slanketips

Slanking: Verdens beste slanketips

Slanking er gjerne mer komplisert enn de vanlige tipsene og teoriene man ofte hører. Her er noen effektive slanketips som gjør at kiloene med fett renner raskere bort.

Hvordan bygge selvtillit

Hvordan bygge selvtillit

De fleste av oss har perioder hvor man ønsker seg høyere selvtillit. Løsningen er å finne ut hva som gir høy selvtillit, og hva som gir lav selvtillit akkurat for ditt vedkommende.

Hukommelse

Hukommelse - du kan huske 3x bedre!

Du kan lære deg å huske bedre. Hukommelse definerer hvem vi er. Den hjelper oss å se tilbake på fortiden, på å planlegge fremtiden, og på å nyte tiden her og nå.