Nyttig.net

Hukommelse - du kan huske 3x bedre!

Du kan lære deg å huske bedre. Hukommelse definerer hvem vi er. Den hjelper oss å se tilbake på fortiden, på å planlegge fremtiden, og på å nyte tiden her og nå.

hukommelse, huske bedre

Vil du huske bedre? Hvordan du gjør det får du svar på i dokumentaren om hukommelse som omtales her.

Er du den som stadig glemmer hvor du har lagt nøklene dine? De fleste mennesker har lett for å glemme en god del ting, slik som hva du spiste til middag i forrigårs, navnet på nye kollegaer, klokkeslett for avtalte møter, navn på mennesker i en film vi akkurat sitter å ser...

I Schrödingers katt dokumentar Hvor ble det av hukommelsen min får vi lære at god hukommelse ikke er noe vi blir født med, men noe som kan læres. Nedenfor er gjengitt de viktigste tipsene som blir gitt av ekspertene i denne dokumentaren.

Slik husker du bedre

Du kan trene opp hukommelsen din. Hjernen må trenes for å bli bedre, og vi har ikke vondt av å utfordre hjernen vår.

 • Utfordre hjernen din: Lær deg sjakk, et nytt språk, løs matematiske oppgaver og tenkeoppgaver.
 • Fysisk trening er bra for god hukommelse. Fysisk trening reduserer statistisk sett demens med å inntreffe med 5 år. Kombinasjon av fysisk og mental trening forbedrer hukommelsen. Leger anbefaler derfor... dansetimer, eller som enkelte leger kaller det: "hjernedans"!
 • Visualisering hjelper deg å huske bedre.
 • Være sosial og møt andre mennesker.
 • Repeter det du har lært. Da husker du mye bedre. Lese bøker om igjen, se repriser, bla i fotoalbum.
 • Bruk akronymer. Et eksempel i dokumentaren er å synge sanger som rimer for å hjelpe deg å huske bedre.
 • Kast ut "hjernesøppelet" du ikke trenger. Kan du slette unyttig søppelminner og stressende minner? Forskere vet ikke helt ennå, men de har funnet ut hvordan du kan bruke kjemiske midler til å slette frykt og stressfulle tanker hos mus. De fant ut hvilke nevroner som var forbundet med bestemte minner, og slettet disse kjemisk. I stedet for en ansiktsløftning, kan vi få en "hjerneløftning", en gang i nær fremtid, tror hjerneforskerne.
 • Hjernestimulerende medisiner en slags viagra for minnet, er også en av fremtidens medisiner, men... ikke ennå. Foreløpig er fysisk og mental trening den beste medisin for å forbedre hukommelsen. Databrikker i hjernen er fremtiden - men heller ikke dette er noe som kan hjelpe oss nå.
 • Huske tilbake i tid: Hvis du vil stimulere minnene og huske ting fra fortiden, kan du tenke tilbake, se på bilder. Hvis du husker en bestemt ting fra fortiden, en konkret ting som hvordan inngangspartiet utenfor barndomshjemmet ditt så ut, kan du forestille deg at du går inn i huset og oppdager mange gamle minner som du kanskje ikke har tenk på på mange år. Minner fra flere tiår tilbake kan vekkes til live på denne måten.
 • Glemme-tap? Noen mennesker har mistet evnen til å glemme, altså det motsatte problemet av det mange andre har. En dame i dokumentaren nevnt ovenfor har superhukommelse, men det gode minnet er for henne mest en plage, og det viser at det å ha ekstremt god hukommelse kanskje ikke er noe å trakte etter heller. Hun husker alle krangler og kjipe hendelser i livet, og det å glemme, sier hun, er evnen til å fortsette livet. Glemsel er en viktig del av å være menneske. Men når vi blir eldre glemmer vi mer enn hva vi ønsker, da kan hukommelsestrening være løsningen.
 • Ikke stress hvis du glemmer noe, siden stress hindrer hjernen i å lære nye ting.

Med disse enkle og vitenskapelig dokumenterte tipsene kan du altså få en bedre hukommelse!

Hvordan få mer energi

Energi - Hvordan få mer energi og overskudd

Mirakelkuren for mer energi kalles søvn. I tillegg finnes det flere faktorer som spiller inn på hvor mye energi og overskudd du har.

Slanking og slanketips

Slanking: Verdens beste slanketips

Slanking er gjerne mer komplisert enn de vanlige tipsene og teoriene man ofte hører. Her er noen effektive slanketips som gjør at kiloene med fett renner raskere bort.

Hvordan holde seg frisk

Hvordan holde seg frisk

God helse er svært viktig for livskvalitet, men det er ingen selvfølgelighet. Hva må du gjøre for å holde deg frisk?

Hvordan bygge selvtillit

Hvordan bygge selvtillit

De fleste av oss har perioder hvor man ønsker seg høyere selvtillit. Løsningen er å finne ut hva som gir høy selvtillit, og hva som gir lav selvtillit akkurat for ditt vedkommende.