Nyttig.net

Hvordan bygge selvtillit

De fleste av oss har perioder hvor man ønsker seg høyere selvtillit. Løsningen er å finne ut hva som gir høy selvtillit, og hva som gir lav selvtillit akkurat for ditt vedkommende.

selvtillit

Selvtillit er veldig individuelt:

 • Noen har høy selvtillit, andre har lav selvtillit.
 • Men forskjellene stopper ikke der.

Det er nemlig slik at hvordan vi bygger selvtillit også er individuelt. Det som bygger selvtillit hos noen, vil ikke nødvendigvis gi noen effekt hos andre - eller det kan virke direkte motsatt og resultere i lav selvtillit.

Vi kan sammenligne det å bygge selvtillit med det å "bygge" god helse:

 • For mange er det helsemessig gunstig å starte dagen med litt melk og brød, og kanskje et egg. Et glass vin om dagen har også helsegevinst for noen.
 • For andre som er allergiske kan melk, brød og egg medføre sykehusinnnleggelse og i verste fall død. Et glass vin for en eks-alkoholiker kan medføre at man går tilbake til alkoholisme.

Ingen universal oppskrift på å bygge selvtillit

Det finnes altså ingen universal oppskrift på hvordan man bygger selvtillit.

Derfor er det god grunn til å kritisere "selvhjelp-industrien" som forsøker å selge deg universale mirakeloppskrifter på akkurat det å bygge selvtillit.

Dette gir høyere selvtillit

Som du forstår er det individuelt hva som gir høyere og lavere selvtillit.

Derfor kan det være dårlig anvendt tid å søke etter mirakeloppskrifter på hvordan man bygger selvtillit. Noen tips kan selvfølgelig fungere for deg, men mye av det kan like så godt virke mot sin hensikt.

Glem heller ikke at det å få høyere selvtillit er noe som opptar mange mennesker, og dermed er det også mange som ser et marked med gode muligheter til å tjene penger.

Vi kommer med et tips til å bygge selvtillit helt til slutt.

Dette gir lavere selvtillit

Lav selvtillit er i likhet med høy selvtillit et resultat av gener og omgivelser, eller altså arv og miljø.

Noen er mer disponert for lav selvtillit enn andre, men ingen blir født med lav selvtillit. Har du noen gang sett en baby som ser ut til å tenke: "jeg er faen ikke bra nok!".

Små barn har mye selvtillit. Noen hevder også at barn under en viss alder ikke har selvtillit, og at konseptet selvtillit er fremmed for de - det er noe som må utvikles.

I den vestlige verden der individualismen har fått stor plass, er selvtillit en fremtredende egenskap. Men det finnes også mer primitive kulturer der selvtillit er et heller ukjet begrep.

Lav selvtillit er likevel ikke godt å leve med, og det å gi prioritet til å bygge selvtillit er derfor en viktig oppgave.

Slik bygger du din selvtillit

Selvtillit kan bygges, uansett hvem du er eller hvilken bakgrunn du har - Det er den gode nyheten!

Som nevnt er det å bygge selvtillit noe individuelt, og det finnes derfor ingen universal fremgangsmåte.

Det finnes imidlertid individuelle oppskrifter på å bygge selvtillit. Utfordringen blir å finne ut hvordan akkurat du kan bygge opp din selvtillit.

Du er forskjellig fra alle andre, og den eksakte fremgangsmåten til å bygge selvtillit må derfor være unik akkurat for deg.

Rammeverket for å bygge bedre selvtillit blir da som følger:

 1. Finn ut hvilke handlinger og hvilke tanker som bygger opp din selvtillit, og gjør mer av disse tingene (såfremt det er praktisk mulig).
 2. Tilsvarende, finn ut hva som svekker din selvtillit, og forsøk å redusere eller eliminere disse hendelsene.

Overnevnte to punkter er kjernen i det å bygge god selvtillit. Observer hva som påvirker selvtilliten din, og lær av dette. På den måten kan du selv utforme verdens beste oppskrift på å bygge selvtillit - og som er den oppskriften som fungerer mest effektivt akkurat for deg.

6 tips til bedre selvtillit

Overnevnte tips til å bygge selvtillit tror vi er alt du trenger å lese om det å bygge selvtillit. Deretter må du bare gjøre den jobben det er å finne ut hva som styrker din selvtillit, og hva som reduserer den.

Mange psykologer har imidlertid forsøkt å sette opp noen universelle prinsipper om å bygge selvtillit.

En fremtredende person innen selvtillitsforskning er Nathaniel Branden, og han har skrevet en bok om 6 pillarer som fremmer selvtillit:

 1. Lev bevisst (Live Consciously). Dette handler om å være tilstede i øyeblikket. Mange av oss er betinget til å bryte "lenken" mellom oss selv og det nåværende, som en overlevelsesmekanisme for det vi tenker at vi ikke kan håndtere.
 2. Aksepter deg selv. Vi har alle våre feil og mangler. Du har også muligheten til å utvikle deg selv, ved å akseptere alt med deg selv. Faktisk er det å akseptere seg selv den eneste måten å utvikle seg på, ifølge Branden.
 3. Ta ansvar for dine opplevelser. Fortell deg selv hva du vil og ikke vil oppleve.
 4. Forsvare den du er. Gi honnør til deg selv for de tanker og meninger du har. Dette kan være vanskelig for mange, men resultatet av å akseptere denne utfordringen vil være svært givende.
 5. Lev livet med mening. Lag en avtale med deg selv der du bestemmer deg for å nå ditt høyeste potensial, samtidig som du vedlikeholder et liv i balanse.
 6. Bevar din integritet. Vit eksakt hva dine prinsipper er, og hold deg til disse, uansett hvilken situasjon du er i eller hva andre mener eller gjør.

Med disse tipsene håper vi at du kan begynne å bygge selvtillit. Alle er forskjellige, og at det ikke finnes én universal oppskrift på selvtillitsbygging.

Husk vår forutsetning for selvtillit, og jobb videre med dette selv. Ikke bare gå videre til neste artikkel om å bygge selvtillit - det er nå du må begynne å jobbe selv for å bygge opp din egen selvtillit - belønningen er en befrielse fra alle de lenker du selv har låst deg selv fast i, og verdien av god selvtillit er uvurderlig.

Din jobb nå:

Finn ut hva som bygger og svekker selvtilliten din. Gjør mer av det som gir deg høyere selvtillit, og reduser eller eliminer det som gir deg lav selvtillit.

Hvordan få mer energi

Energi - Hvordan få mer energi og overskudd

Mirakelkuren for mer energi kalles søvn. I tillegg finnes det flere faktorer som spiller inn på hvor mye energi og overskudd du har.

Slanking og slanketips

Slanking: Verdens beste slanketips

Slanking er gjerne mer komplisert enn de vanlige tipsene og teoriene man ofte hører. Her er noen effektive slanketips som gjør at kiloene med fett renner raskere bort.

Hvordan holde seg frisk

Hvordan holde seg frisk

God helse er svært viktig for livskvalitet, men det er ingen selvfølgelighet. Hva må du gjøre for å holde deg frisk?

Hukommelse

Hukommelse - du kan huske 3x bedre!

Du kan lære deg å huske bedre. Hukommelse definerer hvem vi er. Den hjelper oss å se tilbake på fortiden, på å planlegge fremtiden, og på å nyte tiden her og nå.