Nyttig.net

Lykke og glede

Hva er det som er essensen i et godt liv? Hvorfor er man lykkelig (eller ulykkelig)? Og hva sier vitenskapen (lykkeforskning) om lykke?

lykke, glede, lykkeforskning

Er du lykkelig? Hvorfor, eller hvorfor ikke?

Lykke er en følelse, og vi vet alle hva der er. Noen er jevnt lykkelige, kanskje de fleste av oss, men mange har også problemer med depresjoner eller de er ulykkelige.

Et program for å øke følelsen av lykke

Psykologene David M. Buss og Randy J. Larsen har laget et sammendrag av råd fra en rekke psykologer som har forsket på lykke, i kronologisk rekkefølge etter viktighet:

 1. Bruk tid sammen med andre mennesker. Spesielt venner, familie, og mennesker du er glad i. Den vanligste egenskapen med folk som er lykkelige er en disposisjon til å føle en form for tilfredsstillelse når man er sammen med andre mennesker.
 2. Oppsøk utfordringer og mening i arbeidet. Lykkelige mennesker liker det de jobber med, og de jobber hardt med det de gjør.
 3. Vær hjelpsom mot andre. Det å hjelpe andre kan få deg til å føle deg bedre, og det får deg til å føle at livet ditt betyr noe.
 4. Bruk tid på deg selv. Gjør alle de små aktivitetene som gir deg glede. Ikke vent til du endelig får tid til å gjøre din favoritt-aktivitet eller hobby, men lag tid. Sett av tid til ting som gir deg glede i hverdagen.
 5. Hold deg i form. Trening er assosiert med følelse av velvære.
 6. Ha en plan, men være åpen for nye opplevelser. Du kan oppnå mer dersom livet ditt er organisert godt, men noen ganger kan uplanlagte ting i livet gi de største gleder. Vær åpen for nye opplevelser.
 7. Vær optimistisk. Smil og vær glad.
 8. Ikke la ting bli blåst ut av proposjoner. Når noe galt skjer, kan det virke som verdens ende. Lykkelige mennesker evner å se ting i perspektiv, og de tenker på ting i livet som faktisk går bra til tross for omstendighetene. De tenker på løsninger i stedet for problemer. Spør deg selv: "Hva er det verste som kan skje?" Det vil hjelpe deg å sette ting i perspektiv.

Penger og lykke

Det har blitt sagt mye om sammenhengen mellom penger og lykke, men de klokeste ordene kommer kanskje fra Jules Renard: "Hvis pengene ikke gjør deg lykkelig, så gi dem til meg!".

Ikke alt kan kjøpes for penger. Penger gjør deg kanskje ikke lykkelig, men pengeproblemer kan gjøre deg ulykkelig.

Sørg derfor å holde orden i privatøkonomien, her er noen tips om penger og økonomi som kan være til nytte.

Sitater om lykke og glede

Camilla Collett sa: "Krev ikke for høye renter av lykken", og hun minnet oss også om at "Den som er lykkelig kan aldri stå for tidlig opp!".

"Lykke er en god helse og en dårlig hukommelse", sa Ingrid Bergman. Eller kanskje, som Wayne Dyer sier: "Det finnes ingen vei til lykke. Lykken er veien."

Olav Duun konstanterte at "Det er rart med lykken, først når man kan unnvære den så kommer den". Kanskje Bjørnstjerne Bjørnson tenkte noe av det samme når han skrev at "Lykken er ofte så kort."

Vi må heller ikke glemme Abraham Lincoln sitt berømte sitat: "De fleste mennesker er så lykkelige som de bestemmer seg for å være."

Demokrit uttalte en gang i antikken at "Lykkelig er den som ikke sørger over hva han mangler, men gleder seg over hva han har."

Et ordtak om lykke er at "Lykken dør når den ikke deles", og et annet: "Lykken er en god venn". Ranveig Sørensen sier noe av det samme når hun uttaler at "Den som er lykkelig er sjelden ensom."

Linker og ressurser om lykke

 • Wikipedia om Lykke: "Lykke er en dyp glede eller følelsen av dette. Lykkebegrepet er brukt innen filosofi, religion og psykologi, men definisjonene, innholdet og forståelsen av fenomenet varierer. Ordet lykke kan også bety flaks, medgang eller heldig skjebne."
 • Ny lykkeforskning er en artikkel på Forskning.no med litt om lykke og det gode liv i antikk sammenheng. Forskning.no har også mange andre mer eller mindre vitenskapelige artikler om lykke, blant annet: Lykken er...hardt målrettet arbeid!, Lykke gjør deg vellykket, og Lykkelige lever lenger.
 • Myter om lykkeforskning er en interessant lite innlegg av Joar Vittersø, Professor i samfunnspsykologi, UiB. Han har studert lykkeforskning i over 20 år, og skriver blant annet at det ikke finnes noen grundig studier han bekjent som viser at sammenhengen mellom lykke og økonomisk velstand bare gjelder for de fattige; med andre ord jo rikere jo bedre (les også vår artikkel Hvordan bli rik).
 • Lykkeforskning er et farlig politisk redskap, litt tanker om sammenhenger mellom lykke, lykkeforskning og politikk.
 • Det Gode Liv - det finnes mange meninger om hva som utgjør et godt liv, her har noen laget et helt magasin om opplevelser og elementer som gjør livet litt bedre å leve.
Forandring i livet

Personlig forandring: Hvordan få et bedre liv

Mennesket som art er eksperter til å tilpasse seg forandringer i omgivelsene, sies det. Men klarer du å skape de forandringene du ønsker i livet ditt?

Suksess

Suksess i livet og på jobben

Hva er suksess og hvordan oppnår man det? Suksess kan bety så mangt. Det kan for være å slanke seg 10 kilo, tjene sin første million, eller få et OL-gull.

Lyd som gjør livet bedre

Binaurale lyder kan gjøre deg lykkeligere

Nye forskningsresultater vister at visse behagelige lyder faktisk kan gjøre deg lykkeligere. Her er noen tips til deg som vil prøve selv.

Dødelig farlig

Dette kan du dø av

Døden er uungåelig, og for veldig mange av oss vil utgangen på livet komme som en overraskelse. Som lyn fra klar himmel.